diumenge, 2 de setembre del 2007

Bilbeny sospita que l'autor de 'Llàtzer de Tormos' és Joan Timoneda

L'investigador Jordi Bilbeny apunta que Joan Timoneda podria ser l'autor de 'la vida de Llàtzer de Tormos'. Ho intuïa al bloc redescobrint, ho va aprofundir al bloc de Relk, i ho amplia en aquest document, que ha servit de base, a partir de la qual ha escrit l'estudi editat per Llibres de L'Ïndex.

Segons Bilbeny, sorprèn que en Joan Timoneda, a la seva adaptació dels Menechmos de Plaute, del 1559, ja parli del Lazarillo de Tormes com un personatge cèlebre i com un referent ben natural de la cultura valenciana de l'època. Tant és així, que en aquesta obra introdueix com a personatges un metge anomenat Averrois i el seu criat Lazarillo. A l'escena XII, l'Averrois afirma del seu criat que "es el más agudo rapaz del mundo y es hermano de Lazarillo de Tormes, el que tuvo trezientos y cincuenta amos".

I, justament, per això, la Rosa Navarro postil·la que "l'agudesa d'En Timoneda i el seu bon olfacte literari el porten a associar el personatge amb les obres literàries els ecos de les quals ressonen a La vida del Lazarillo de Tormes". És a dir, que, més enllà que hi hagi ressonàncies del Lazarillo dins l'obra d'En Timoneda, no deixa de ser altamanet simptomàtic que l'únic germà literari que es coneix al Lazarillo de Tormes sigui precisament un germà valencià.

http://llatzer.bloc.cat/get/14358/jordibilbeny-pdf.pdf